Wat als?

Een blogbericht door Isabel - Take the Leap

Vanmorgen kreeg ik een nieuwe cliënt over de vloer. Een jongeman van net 20.

Onder de indruk was ik, van zijn zelfkennis en levensinzicht. En dat voor iemand van 20 jaar. Een jongen die duidelijk bewust in het leven staat.

Een mooie eigenschap. Maar deze eigenschap kent voor hem ook een schaduwzijde: zijn denken slaat vaak om in piekeren. Zijn zelfbewustzijn in zelfkritiek. Wat minder nadenken. Wat minder piekeren. Dat wil hij graag.

Best wel herkenbaar

Ook ik zou graag wat minder piekeren. Al heb ik er niet zoveel last van als hij, een beetje luchtiger en zorgelozer door het leven gaan sla ik niet af.

En jij? Ben jij ook zo’n piekeraar? Weerklinken de woorden “wat als” en “stel dat” dagelijks meermaals door je hoofd? En vliegt de ene na de andere gedachte voorbij wanneer je ’s avonds in bed ligt?

Piekeren is normaal

Ik stel je graag gerust: piekeren is iets heel normaal. Het is een overblijfsel uit de oertijd. De oermensen leefden continu in gevaar en moesten dus voorbereid zijn op elk mogelijk scenario. Piekeren hielp hen om proactief in het leven te staan en zo in leven te blijven.

Voor ons schuilt er gelukkig geen gevaar meer achter elke hoek. Geen leeuw die ons staat op te wachten als we ’s morgen naar ons werk vertrekken. Geen giftige bessen op ons bord tijdens de lunch.

Maar het piekeren zelf hebben we wel overgehouden uit de oertijd. Een cadeautje van onze voorouders zeg maar, dat verankerd zit in onze hersenen.

Minder piekeren

Goed nieuws: ook al kan je het piekeren niet helemaal uitschakelen, je kan het wel heel wat minderen.

Ik leg je graag uit hoe.

Tip 1: Als je merkt dat je begint te piekeren, stel jezelf dan eens volgende vraag: “kan ik iets aan deze situatie veranderen?”. Is het antwoord ja, pak dan pen en papier en stel een actieplan op. Is het antwoord nee, stop dan met hierover na te denken want dit heeft toch geen zin. Uiteraard gemakkelijker gezegd dan gedaan, dus tijd voor de volgende tip.

Tip 2: Las dagelijks een piekermomentje in: schrijf gedurende tien minuten alle piekergedachten op die in je hoofd komen. Als je ze nadien vanop afstand bekijkt kijk je er waarschijnlijk al helemaal anders tegenaan. En het werkt nog beter als je dit papier op het einde van je piekersessie verscheurt. Een vast piekermomentje per dag zorgt ervoor dat je tijdens de rest van de dag minder piekert.

Tip 3: Van psycholoog Carien Karsten leerde ik dat op één been staan ook helpt. Probeer het maar eens. Wanneer je je aandacht op iets helemaal anders richt, in dit geval op één been staan, wordt het heel moeilijk om vast te houden aan je piekergedachten.

Tip 4: Schrijf op het einde van de dag drie dingen op die je die dag goed deed. Als je dit lang genoeg doet, leer je om positiever naar jezelf en naar de wereld te kijken en verminderen je negatieve piekergedachten.

Je merkt het al, stoppen met piekeren gebeurt niet van vandaag op morgen. Maar hopelijk helpen deze tips je al op weg.

En die jongeman, die vanmorgen mijn praktijk binnenstapte, ik hoop dat hij vanaf nu wat vaker op één been staat.

piekeren

Download mijn gratis e-book:

In 5 stappen naar meer flow

Sinds ik werk als coach, ervaar ik bijna elke dag flow. Ik ga helemaal op in wat ik doe, net omdat ik doe wat echt bij me past. Wil ook jij graag meer flow ervaren in je leven? Download dan zeker dit gratis e-book.