Vergroot je veerkracht

Een blogbericht door Isabel - Take the Leap

Van 1 tot 10 oktober vond de tiendaagse van de Geestelijke Gezondheid plaats, met als thema Veerkracht. De ideale aanleiding om een blog te wijden aan dit thema.

Wie veerkrachtig in het leven staat is beter beschermd tegen tegenslag, stress en burn-out. Wie veerkrachtig is, voelt zich dus goed in zijn vel. Maar wat is veerkracht eigenlijk?

Veerkracht: een definitie

Veerkracht is het vermogen om door te zetten, ook als het leven tegenzit. Veerkrachtige mensen zijn in staat om zelfs een negatieve gebeurtenis om te buigen tot een positieve ervaring. (bron: www.samenveerkrachtig.be). Voor veerkrachtige mensen is het glas dus half vol in plaats van half leeg.

Veerkracht gaat niet enkel over ‘terugveren’ naar de oorspronkelijke positie, maar ook om doorgroeivermogen. Het meemaken van negatieve gebeurtenissen of tegenslagen is net een van de manieren waarop we als mens groeien (bron: Vlaams Instituut voor gezond leven). Veerkracht gaat dus over omgaan met negatieve gebeurtenissen zodat je er sterker uitkomt.

En goed nieuws: je kan je veerkracht vergroten. Je kan veerkracht namelijk beschouwen als een spier. En net zoals je jouw spieren kan trainen, kan je dus ook jouw veerkracht trainen.

Vergroot je veerkracht – 8 tips

1. Richt je aandacht op wat je wel kan veranderen, op de dingen waar je wel een impact op hebt. In plaats van te piekeren over zaken waar je geen invloed op hebt. Dit is helaas tijd- en energieverspilling. Probeer dus vooral te focussen op die dingen waar je wel invloed op hebt.

2. Probeer optimistisch of positief in het leven te staan. Kijk eens naar wat je wel hebt, wat er al wel goed loopt, wat er wel gelukt is. In plaats van enkel te focussen op wat je nog niet hebt of op wat mis liep. Wat kan helpen: houd een dankbaarheidsdagboek bij. Schrijf elke dag drie positieve dingen van die dag op.

3. Leer relativeren. Probeer de dingen in perspectief te plaatsen. Dit kan bijvoorbeeld door wat er gebeurde neer te schrijven. Zo leer je anders naar de situatie kijken en kan je erover reflecteren. Dit helpt je om te relativeren. Ook door humor te gebruiken kan je de situatie relativeren.

4. Beweeg en eet gezond. Dit is goed voor je fysieke gezondheid en bijgevolg voor je mentale gezondheid. Vooral wanneer je in de natuur wandelt, loopt, fietst,… zal je de mentale voordelen ondervinden. Je komt tot rust, zal minder piekeren en ervaart minder stress.

5. Durf hulp te vragen. Erken dat je niet alles alleen kan of moet doen. Schakel dus ook eens hulp in, zodat je niet over je eigen grenzen heen gaat. En goed nieuws: mensen helpen graag! (Dit is de helper’s high, daar schreef ik deze blog over: www.taketheleap.be/durf-te-vragen/). Wat hierbij aansluit: omring je met een sterk netwerk, met mensen die je steunen. Want sociale steun zorgt voor een veerkrachtig gevoel.

6. Probeer, als het kan, de dingen als veranderbaar te zien. Wanneer je met een probleem zit of als er zich een tegenslag voordoet, beschouw dit dan niet als vaststaand. Maar probeer het als een uitdaging te zien, als een kans om iets aan de situatie te veranderen, als een opportuniteit. Kan je niets veranderen aan de situatie? Probeer er dan iets uit te leren. Zo buig je die negatieve gebeurtenis om tot een positieve ervaring.

7. Ken je eigen grenzen en durf ze ook te stellen. Want wie vaak over zijn grenzen gaat, stelt ook zijn veerkracht op de proef. Wanneer je weet wat voor jou echt belangrijk is in je leven (je waarden), dan wordt het (iets) gemakkelijker om grenzen te stellen. Want wanneer iets indruist tegen deze waarden, weet je dat je beter nee zegt.

8. Slaap voldoende. Want onze hersenen hebben slaap nodig om alle activiteiten van de dag te verwerken. ’s Nachts herstellen je hersenen dus. Gun jezelf en je hersenen de nodige rust. Kans is groot dat je de dag nadien heel anders tegen de situatie aankijkt. Je voelt je weer fitter, sterker en mentaal veerkrachtiger.

veerkracht

Download mijn gratis e-book:

In 5 stappen naar meer flow

Sinds ik werk als coach, ervaar ik bijna elke dag flow. Ik ga helemaal op in wat ik doe, net omdat ik doe wat echt bij me past. Wil ook jij graag meer flow ervaren in je leven? Download dan zeker dit gratis e-book.