Moe? Tijd voor zelfzorg.

Een blogbericht door Isabel - Take the Leap

Nu de zomervakantie gedaan is en het leven (eindelijk) weer wat normaal is, zitten velen onder ons terug in de combinatie werk – gezin – huishouden. En dit is best vermoeiend.
Heb je kinderen? Dan is het langs de ene kant fijn dat ze weer naar school en de opvang kunnen. Langs de andere kant brengt dit gepuzzel met zich mee: wie staat er om half vier aan de schoolpoort? Wie brengt de kinderen op woensdag naar de voetbal? Enzovoort.
En dan heb je nog je werk en het huishouden. Al deze balletjes in de lucht houden vraagt best wel wat energie. Ben jij ook zo moe?

Dan is het belangrijk om af en toe eens tijd te maken voor zelfzorg, om jouw batterijen terug op te laden. Bij zelfzorg denken we vaak aan een warm bad of een massage. Heel fijn natuurlijk, maar zelfzorg kan je heel wat ruimer zien. Er zijn nog heel wat andere manieren om je energieniveau weer op te krikken zodat je er daarna weer tegen kan.

3 batterijen van energie

Op zoek naar concrete activiteiten die jou helpen om jouw batterijen op te laden? Dan is het belangrijk om een onderscheid te maken tussen de 3 batterijen van energie. Elke batterij heeft namelijk impact op een ander aspect.

1. Je mentale batterij kan je opladen door je te concentreren op een leuke taak. Ben je creatief? Dan helpt schilderen of tekenen jou misschien wel om terug meer (mentale) energie te krijgen. Of leer je graag bij? Dan kan je misschien eens wat opzoeken en lezen over een thema dat jou interesseert. Ook dit is zelfzorg.

2. Je emotionele batterij kan je opladen door contact met anderen. Samen met een vriend(in) een koffie drinken en bijpraten. Of een compliment krijgen (of geven). Dit zorgt voor een boost van jouw (emotionele) energie.

3. Tot slot is er je fysieke batterij. Die kan je opladen door goed te slapen, gezond te eten en voldoende te bewegen. En door op tijd te rusten.

Door dit onderscheid te maken kan je gerichter op zoek gaan naar wat jou helpt om terug meer energie te krijgen. Het helpt je om te definiëren wat zelfzorg voor jou concreet betekent.

Wat helpt om je mentale batterij op te laden? Hoe laad jij jouw emotionele batterij op? En wat met jouw fysieke batterij?

zelfzorg

Download mijn gratis e-book:

In 5 stappen naar meer flow

Sinds ik werk als coach, ervaar ik bijna elke dag flow. Ik ga helemaal op in wat ik doe, net omdat ik doe wat echt bij me past. Wil ook jij graag meer flow ervaren in je leven? Download dan zeker dit gratis e-book.