Minder rommel, meer rust

Een blogbericht door Isabel - Take the Leap

Een opgeruimd huis, een opgeruimde geest. Een uitspraak die in deze tijden van ‘lockdown’ of ‘quarantaine’ belangrijker is dan ooit. Nu we de hele tijd thuis zijn is het van groot belang dat we thuis tot rust kunnen komen. Een van de voorwaarden om thuis rust te vinden is een opgeruimd huis. Rommel zorgt er namelijk voor dat je voortdurend prikkels ontvangt en het neemt ruimte in onze gedachten in. Het leidt ons af, geeft ons het signaal dat ons werk nooit af is en zorgt voor een schuldgevoel. Rommel maakt het dus moeilijk om te ontspannen en tot rust te komen. Maar een opgeruimd huis is allesbehalve evident als er thuis ook kinderen rondlopen.

Marie Kon-do or don’t?

Ik dacht eraan om een blog te schrijven à la Marie Kondo (dé opruimgoeroe), met zo’n goede opruimtips dat je maar één keer moet opruimen en daarna nooit meer. Maar ‘nooit meer opruimen’ nu de kinderen thuis zijn, lijkt me niet echt realistisch. Ook is Marie Kondo haar grootste tip dat je enkel die spullen mag bijhouden waar je blij van wordt. En aangezien ik vrij zeker ben dat mijn kinderen het niet zouden appreciëren als ik de helft van hun speelgoed weggooi, pak ik het toch iets anders aan. Ik geef je een aantal eenvoudige tips die weinig inspanning en tijd vragen maar toch een groot effect hebben. Je kan ze dus meteen toepassen!

7 dagdagelijkse opruimtips

Tip 1: Opruimen duurt minder lang dan je denkt. Ik deed zelf de test: ik ruimde mijn hele living op in minder dan 10 minuten. Blijf dus niet de hele dag in de rommel (van de kinderen) zitten maar ruim tussendoor eens vijf of tien minuten op. Doe dit een aantal keer per dag. Je zal merken dat je je meteen rustiger voelt. Als algemene regel kan je stellen: als iets minder dan 5 minuten werk is, doe het dan meteen (bijvoorbeeld de tafel afruimen).

Tip 2: Betrek je kinderen bij het opruimen. Maak van het opruimen een spelletje (zo heb je meteen ook een extra activiteit om deze dagen mee te vullen). Bijvoorbeeld “Red al het speelgoed van de krokodillen!”. En dan moeten ze al het speelgoed dat op de grond ligt zo snel mogelijk in de doos/kast/… doen. Ook vinden kinderen het leuk als je hen betrekt bij ‘grote mensen – taken’ zoals de tafel afruimen.

Tip 3: Nu de kinderen zo veel (lees: de hele tijd) thuis zijn, wordt er wel heel veel speelgoed bovengehaald en ligt je living binnen de kortste keren vol. Wat bij ons soms werkt is het volgende: ze mogen pas iets anders uit de kast kiezen wanneer ze het vorige opgeruimd hebben. Zo hou je die rommel toch een beetje onder controle.

Tip 4: Zijn je kinderen al oud genoeg om af en toe eens op hun kamer te spelen? Dan is nu wel het goede moment om een (groot) deel van hun speelgoed naar hun kamer(s) te verhuizen. Laat je hen nog niet graag alleen de trappen op en af gaan? Zet dan de babyfoon aan op hun kamer(s) terwijl ze aan het spelen zijn. Dan hoor je meteen wanneer ze klaar zijn en terug naar beneden willen. En je hoort ook hun leuke fantasieverhalen tijdens het spelen.

Tip 5: Zorg ervoor dat alles een vaste plek heeft. Niet alleen het speelgoed van de kinderen maar ook alle andere spullen. Zo blijven er minder spullen rondslingeren. Heb jij bijvoorbeeld een vaste plek voor je sleutels, voor je gsm en voor je laptop?

Tip 6: Wees niet te streng voor jezelf. Probeer dus niet ‘perfect’ op te ruimen. Ligt niet alles op exact de juiste plaats? Heb je snel even de duploblokken mee in de doos van de playmobil gegooid, om ze toch maar even uit het zicht te hebben? Propte je al het speelgoed van vandaag in de eerste kast die je tegenkwam? Of liggen de knutselwerkjes van vanmiddag nog allemaal uitgestald op de vensterbank? Dat is helemaal ok! (tip 5 mag je dus gerust met een korreltje zout nemen). Het gaat erom dat je rust kan vinden in je eigen huis. En daarvoor moet het niet perfect opgeruimd zijn. Een beetje opgeruimd werkt ook prima.

Tip 7: Nu de zon erdoor komt, kunnen de kinderen terug meer buiten spelen. Laat ze buiten spelen met de bal, met stoepkrijt, het ballenbad, bellenblaas,… Of laat hun (plastic) binnenspeelgoed voor een keertje eens mee naar buiten gaan. Zo houden ze zich nog langer bezig buiten. En zo houd je vooral de rommel buiten!

Hopelijk helpen deze tips jou om wat vaker tot rust te komen thuis.
En nu ga ik onder het motto “practice what you preach” snel even de living opruimen.

Hou jullie goed!

rust

Download mijn gratis e-book:

In 5 stappen naar meer flow

Sinds ik werk als coach, ervaar ik bijna elke dag flow. Ik ga helemaal op in wat ik doe, net omdat ik doe wat echt bij me past. Wil ook jij graag meer flow ervaren in je leven? Download dan zeker dit gratis e-book.