Mama zijn

Een blogbericht door Isabel - Take the Leap

Tijdens het ontbijt ligt er een klein hummeltje op mij, zachtjes te ronken. Op de achtergrond staat de radio aan. Met een half oor hoor ik iets over de hechtingstheorie van Bowlby, wat meteen mijn aandacht trekt. Het gaat erover hoe belangrijk het is dat een kind tijdens de eerste jaren zo veel mogelijk tijd doorbrengt bij zijn primaire verzorger, meestal de mama. “Een kind hoort bij zijn moeder te zijn” hoor ik door de radio weerklinken. En meteen voel ik me (een beetje) schuldig. Schuldig, omdat mijn kleine man intussen nog maar een maandje oud is, en ik al een week rondloop met de gedachte dat het toch wel fijn zou zijn om terug (een beetje) aan het werk te gaan.

Niet enkel mama

Begrijp me niet verkeerd, ik kan enorm genieten van dat warme lijfje dat op mij ligt. En ik ben absoluut nog niet klaar om hem al achter te laten. Ik ben er voor hem, dag en nacht, op elk vlak: samen slapen, borstvoeding geven, meer wel dan niet vasthouden,… En daarnaast probeer ik ook zijn grote zus nog genoeg aandacht te geven.

Maar of ik me enkel mama voel? Nee, dat kan ik niet zeggen. Ik voel me nog steeds Isabel. Isabel met twee kinderen. Isabel, die naast mama ook loopbaan- en lifecoach, vriendin, zus, dochter,… is. Isabel die af en toe echt wel eens een momentje voor zichzelf nodig heeft. Gewoon om mezelf te kunnen zijn.

Met een jonge baby in huis overheerst de rol van mama nu uiteraard. Ik moet toegeven dat ik er enorm naar uitkijk om mijn andere rollen terug meer op te nemen. En dan voel ik me soms schuldig. Schuldig omdat ik nu niet 100% geniet van mijn rol als mama. Omdat ik niet 100% mama wil en kan zijn. Ik kijk er naar uit om, naast mama zijn, terug aan de slag te gaan als coach. Om terug het evenwicht te vinden in al mijn rollen.

Moeders die anders zijn

Intussen hoor ik op de achtergrond dat het radioprogramma (de wereld van Sofie, weet ik intussen) eigenlijk net niet gaat over het klassieke beeld van de moeder die alles opoffert voor haar kind, zichzelf volledig wegcijfert en enkel nog de rol van mama op zich neemt. Het gaat over moeders die anders zijn. Over vrouwen die hun moederrol op een andere manier invullen. Bijvoorbeeld moeders die hard willen werken. Ik hoef me met andere woorden dus helemaal niet schuldig te voelen omdat ik alweer aan mijn werk denk.

Al besef ik dat werken er momenteel niet in zit. Die kleine man heeft mijn volledige aandacht nu nodig. Dus probeer ik mijn rol als mama zo goed mogelijk op te nemen en af en toe eens te combineren met een van mijn andere rollen. Zo trek ik straks even naar de stad voor een koffietje met vrienden, in mijn rol als vriendin. Uiteraard met onze kleine man in de draagzak, dicht bij mij.

mama zijn

Download mijn gratis e-book:

In 5 stappen naar meer flow

Sinds ik werk als coach, ervaar ik bijna elke dag flow. Ik ga helemaal op in wat ik doe, net omdat ik doe wat echt bij me past. Wil ook jij graag meer flow ervaren in je leven? Download dan zeker dit gratis e-book.