Kiezen is verliezen

Een blogbericht door Isabel - Take the Leap

Beslissen. Kiezen. De knoop doorhakken. Niet gemakkelijk. Moeilijk zelfs. Want kiezen is verliezen, toch?

Ik zie het bij veel van mijn cliënten en worstel er soms ook zelf mee. Laat ons eerlijk zijn, wie niet?
– Moet ik die nieuwe job aannemen in Brussel? Of ga ik niet in op dat voorstel en blijf ik dicht bij huis werken?
– Is dit het moment om aan kinderen te beginnen? Of wacht ik best nog even? Wil ik eigenlijk wel kinderen?
– Blijf ik bij mijn partner? Of is er misschien iemand anders die beter bij mij past?

Dit zijn allemaal grote en belangrijke beslissingen. Logisch dat we het hier moeilijk mee hebben. Zo’n beslissing maak je niet van de ene dag op de andere. Maar ook minder grote beslissingen gaan ons niet zo gemakkelijk af.
– Blijf ik vanavond thuis bij mijn kinderen of ga ik naar die drink van mijn collega?
– Begin ik nu al aan mijn nieuwe opleiding of ga ik eerst nog een paar maanden reizen?
– Kopen we een tweede auto of toch maar een elektrische fiets?

Waarom kiezen niet gemakkelijk is

Waarom vinden we kiezen zo lastig?

Reden 1: Bij het maken van onze keuzes houden we vaak rekening met de meningen en gedachten van anderen (of wat wij denken dat zij denken…). En die staan al wel eens haaks tegenover elkaar en tegenover onze eigen gedachten. Je wil de ander gelukkig maken. Of op zijn minst toch niet teleurstellen. Een mooie eigenschap. Maar wel eentje die het moeilijk maakt om tot je eigen authentieke beslissing te komen.

Reden 2: Bekijk even opnieuw de keuze-opties hierboven. Eerlijk? Ik wil alles. Ik wil bij mijn kind zijn én ik wil met mijn collega’s iets gaan drinken. Ik wil terug gaan studeren én ik wil op reis. We willen alles. We willen niet kiezen. We hebben nu eenmaal geleerd dat het leven maakbaar is en dat we alles kunnen krijgen wat we willen. Als we maar hard genoeg ons best doen. Helaas is dit niet helemaal waar natuurlijk.

Reden 3: Kiezen is beangstigend. Soms is het gemakkelijker om alles zijn gewone gangetje te laten gaan en niet te kiezen. Want stel dat je verkeerd kiest, dan ben je hier zelf verantwoordelijk voor. Eigen schuld dikke bult. Niet? En de angst om een verkeerde keuze te maken neemt alleen maar toe, aangezien we steeds meer keuzemogelijkheden (lijken te) hebben.

Reden 4: We vinden het moeilijk om te kiezen omdat we vaak geen goed zicht hebben op onze eigen waarden. En als je niet weet wat je echt belangrijk vindt in je leven, dan zie je ook niet welke keuze het beste bij jou past.

Op dit laatste puntje komt het eigenlijk allemaal neer. Als je weet wat jouw waarden zijn, wat er voor jou echt toe doet, dan zal je veel gemakkelijker kunnen kiezen. Dan kies je gewoon voor die optie die het beste aansluit bij jouw waarden. Ja, gewoon. Je lees het goed. Zo eenvoudig kan het zijn.

De 10-10-10 methode

Onlangs las ik een boek van Suzy Welch waarin ze haar 10-10-10-methode uit de doeken doet. Een methode die je helpt om te beslissen. Het opzet is eenvoudig. Als je twijfelt, stel jezelf dan de volgende drie vragen: wat is het gevolg van mijn beslissing over tien minuten? Over tien maanden? En over tien jaar? Dit helpt je om de dingen in perspectief te zien omdat je nadenkt over de gevolgen van je beslissing op korte, middellange en lange termijn.

Een voorbeeld. Een cliënt van mij twijfelt of ze al dan niet zelfstandig logopediste wil worden. Samen doen we de 10-10-10 oefening. Op korte termijn lijkt dit geen goed idee: starten als zelfstandige zou heel wat onzekerheden met zich meebrengen, vooral wat het financiële plaatje betreft.

Op middellange termijn ziet het er al wat beter uit. Uiteraard zou ze nog volop bezig zijn haar zaak uit te bouwen en zou ze dus nog met enkele onzekerheden kampen, maar ze zou wel iets doen wat ze graag doet.

Op lange termijn ziet het er heel positief uit: ze zou voldoende klanten hebben om financieel rond te komen. En vooral zou ze elke dag energie uit haar werk halen. Want ze heeft de vrijheid om haar tijd in te delen zoals ze wil en om een eigen werkmethode te ontwikkelen. Ze beseft dat dit belangrijke waarden voor haar zijn. Waarden waaraan ze niet tegemoet komt als ze blijft werken in dienstverband.

Na deze oefening was mijn cliënt haar vraag niet meer of ze zelfstandige wil worden, maar eerder welke stappen ze moet zetten om zelfstandige te worden. Ze heeft haar keuze gemaakt. Momenteel werken we een actieplan uit dat haar dichter bij dit doel brengt.

En nu jij

Wanneer je de volgende keer twijfelt en het niet lukt om te kiezen, probeer dan eens verder te kijken dan vandaag of morgen.
En bedenk wat jouw beslissing kan opleveren binnen 10 maanden en zelfs binnen 10 jaar.
En zo is kiezen plots niet meer verliezen. Want als je de keuze maakt die echt bij jou past, heb je alleen maar iets te winnen.

101010

Download mijn gratis e-book:

In 5 stappen naar meer flow

Sinds ik werk als coach, ervaar ik bijna elke dag flow. Ik ga helemaal op in wat ik doe, net omdat ik doe wat echt bij me past. Wil ook jij graag meer flow ervaren in je leven? Download dan zeker dit gratis e-book.