Kan ik je helpen?

Een blogbericht door Isabel - Take the Leap

Hoe kan ik je helpen? Wanneer onze vrienden, familie of collega’s het moeilijk hebben willen we graag helpen. Maar hulp aanbieden is niet altijd even eenvoudig. Want hoe help je iemand het best? Gewoon door er te zijn en te luisteren? Of door een project over te nemen? Of naar de winkel te gaan? Hieronder maak ik een opdeling van de verschillende manieren waarop je iemand kan helpen of steunen. Wanneer je dit onderscheid kent kan je veel gerichter kiezen of beslissen hoe je iemand wil helpen.

Soorten steun

1. Emotionele steun: kreeg een vriendin net haar ontslag? Of liep een relatie van een van je vrienden op de klippen? Dan kan het enorm helpend zijn als je er gewoon bent voor je vriend(in). Soms is ‘zijn’ zelfs waardevoller dan ‘doen’. Naast je vriend(in) zitten, die schouder zijn om op uit te huilen, steeds opnieuw luisteren naar zijn/haar verhaal, een knuffel of een schouderklopje geven. Dat luisterend oor zijn, zonder oordeel en zonder oplossingen of adviezen aan te dragen. Dat is emotionele steun.

2. Praktische of instrumentele steun: deze steun is, zoals het woord het zelf zegt, eerder praktisch van aard. Soms is er zijn niet zo gemakkelijk en wil je liever iets doen. Dan is praktische steun bieden jouw ding. Zo kan je een potje extra koken, een taak op het werk overnemen, de kinderen van je zus/vriendin mee afhalen van school,… wanneer je kiest voor dit type steun neem je dus bepaalde taken van de ander over. Dit is uiteraard enorm helpend.

3. Informatie: dit is een vaak onderschatte maar heel belangrijke manier om iemand te helpen; namelijk het geven van de juiste informatie. Valt een van je vrienden zonder werk? Dan kan je hem helpen door uit te leggen wat zijn/haar rechten en plichten zijn als werkzoekende. Of is je beste vriendin zwanger? Dan kan je haar helpen door haar te informeren over moederschapsrust, ouderschapsverlof, enzovoort. En ook de juiste informatie over de opvolging tijdens de zwangerschap en wat een kleine baby allemaal nodig heeft is uiteraard heel waardevol.

4. Gezelschap of afleiding: dit is een heel fijne manier om iemand te helpen. Als je graag voor wat afleiding wil zorgen dan praat je net niet over de moeilijkheden (bv. het ontslag) maar ga je samen iets drinken, dansen, wandelen,…. Even niet bezig zijn met de moeilijkheden en de gedachten kunnen verzetten kan echt deugd doen. Dus ook zo kan je iemand helpen.

5. Waardering: tot slot is ook waardering of het geven van een compliment een manier om hulp te bieden. Heeft je collega, vriend(in) of iemand van je familie het moeilijk? Probeer dan eens te benoemen wat (al) wel goed loopt, wat hij intussen al gerealiseerd heeft of welke kwaliteiten je apprecieert in hem. Een compliment zal hem een beter gevoel geven. Dus ook op deze manier kan je iemand helpen. Daarnaast zorg het ook voor extra verbondenheid tussen jullie.

Als je volgende keer graag iemand wil helpen maar je weet niet goed hoe, grijp dan eens terug naar deze indeling.

helpen

Download mijn gratis e-book:

In 5 stappen naar meer flow

Sinds ik werk als coach, ervaar ik bijna elke dag flow. Ik ga helemaal op in wat ik doe, net omdat ik doe wat echt bij me past. Wil ook jij graag meer flow ervaren in je leven? Download dan zeker dit gratis e-book.