Is dit het nu?

Een blogbericht door Isabel - Take the Leap

31 is ze. M., de vrouw die me met vermoeide ogen aankijkt. Een maand geleden kwam ze bij me voor loopbaanbegeleiding want haar jobinhoud is de laatste maanden erg veranderd, waardoor ze geen voldoening meer uit haar werk haalt. Tijdens het kennismakingsgesprek vertel ik dat we samen zullen uitzoeken wat haar kwaliteiten en waarden zijn, of het mogelijk is om haar jobinhoud te wijzigen zodat deze hier (terug) beter bij aansluit. En zo niet, welke andere jobs dan beter passen bij haar.

Intussen hebben we twee sessies achter de rug die M. al heel wat inzicht gaven. Tweemaal zag ik een enthousiaste en gemotiveerde vrouw voor me zitten. Maar vandaag zie ik een heel andere M. Haar enthousiaste blik is weg. M. ziet er moe uit. Ze vertelt me dat ze sinds twee weken thuis geschreven is. Ze heeft een depressie.

Hier schrik ik even van. Ik vraag of dit enkel door haar job komt. Ze geeft aan van niet. Ze vertelt dat ze aan zichzelf heeft moeten toegeven dat het eigenlijk al lange tijd niet goed gaat. Het feit dat haar jobinhoud nu veranderd is, versterkt dit gevoel alleen maar. Ze legt uit dat ze haar hele leven toegewerkt heeft naar later. Haar middelbare school, haar universitaire opleiding: alles stond in het teken van later. Sinds een zestal jaar leidt ze het leven waar ze zo naartoe gewerkt heeft: ze heeft de job die ze wou (tot voor kort dan toch), ze woont samen met haar vriend in een gezellig appartement en elk jaar gaat ze verschillende keren op reis.

Herkenbaar

Dit klinkt als het perfecte plaatje. En het is ook helemaal wat ze wou. En toch stelt ze zichzelf de vraag: “Is dit het nu? Ik heb nu toch alles wat ik wil, waarom ben ik dan niet tevreden?”

Ik ben er zeker van dat dit voor velen een herkenbaar verhaal is. Je werkt toe naar later. En wanneer het dan eindelijk later is en je alles hebt wat je altijd wou, blijft dat gevoel van voldoening en geluk uit. Waar liep het mis?

Volgens mij ligt het antwoord in het hebben van een missie. Vaak werken mensen toe naar iets omdat ze denken dat dit zo hoort of omdat dit verwacht wordt vanuit hun omgeving. Die hoogstaande job met dat goedbetaalde salaris, dat vrijstaande huis met vier slaapkamers en een zwembad, elk jaar twee verre reizen,…. Willen we dat niet allemaal?
Nee. Sommige mensen misschien wel, als dit aansluit bij hun missie. Voor anderen, die een andere missie hebben, werkt dit leven dan weer totaal niet. En net daarom is het belangrijk om te weten wat jouw missie is.
Als je weet wat jouw leven betekenisvol maakt, wat zin geeft aan je leven, als voor jou duidelijk is waarom je iets doet, dan zal je automatisch die voldoening ervaren. En het is net deze ‘waarom’ die M. volgens mij uit het oog verloren is.

Golden circle

Simon Sinek omschrijft dit als de golden circle. Het is niet wat je doet dat telt, maar waarom je het doet. Sinek hanteert de golden circle vooral op vlak van organisaties (maar op persoonlijk vlak is deze dus ook zeker bruikbaar) en definieert het als volgt: “WHY is a purpose, cause or belief. It’s the very reason your organization exists”. Jouw bestaansreden of missie dus.

Als M. weet wat haar bestaansreden is, als ze zicht krijgt op haar ‘waarom’ dan kan ze haar leven (werk, woonst, relatie,…) inrichten zodat dit hier beter bij aansluit. En dan zal ze die betekenis en voldoening vinden waarnaar ze zoekt.

Vind je missie

Als jij jezelf ook de vraag stelt of dit het nu is, dan is de kans groot dat ook jij niet leeft volgens jouw missie, jouw ‘waarom’.
Volgende vragen kunnen je dichter bij je missie brengen:

1. Wat zou je doen als geld geen rol zou spelen? Met welke activiteiten zou jij je dagen/weken/maanden vullen?
2. Wat is voor jou echt belangrijk? Waar hecht je waarde aan? Wat zijn je drijfveren?
3. Naar wie kijk je op? Wie inspireert jou? Op wie zou je graag meer lijken? Waarom?
4. Wat maakt je blij? Wat geeft jou energie?
5. Wat gaat jou moeiteloos af? Wat zijn jouw talenten?
6. Op welke momenten ervaar je flow en ga je dus helemaal op in wat je doet? Op welke momenten vergeet je de tijd?

Samen met M. ga ik op zoek naar de antwoorden op deze vragen, zodat ze haar leven (opnieuw) betekenis kan geven en de pretlichtjes in haar ogen weer terugkomen.

Wil je graag meer weten over het vinden van je levensmissie?
Lees dan het artikel waar ik aan meewerkte: ‘Weet jij waarvoor je leeft?’ in Psychologies Magazine: http://www.psychologies.be/nl/weet-waarvoor-leeft/

missie

Download mijn gratis e-book:

In 5 stappen naar meer flow

Sinds ik werk als coach, ervaar ik bijna elke dag flow. Ik ga helemaal op in wat ik doe, net omdat ik doe wat echt bij me past. Wil ook jij graag meer flow ervaren in je leven? Download dan zeker dit gratis e-book.