Hoogsensitief

Een blogbericht door Isabel - Take the Leap

Komen alle prikkels even hard binnen? En geraak je snel overprikkeld? Dan ben jij, net zoals 15 tot 20% van de bevolking, misschien wel hoogsensitief.
V., die onlangs loopbaanbegeleiding bij me volgde, behoort tot deze 15 tot 20%. Al tijdens ons eerste gesprek was me duidelijk dat er heel wat passie en kracht schuilgaat in deze dame. Ze werkt momenteel in de banksector en vertelt me dat ze daarnaast ook een praatcafé rond hoogsensitiviteit modereert. Ze legt me uit dat ze haar hoogsensitiviteit vooral als een kracht ziet, als een sterkte. En niet als een last.
Mooi vind ik het, zoals ze dit omschrijft. Want om eerlijk te zijn zag ik tot dan toe hoogsensitiviteit niet echt als iets positiefs. Want het moet toch vervelend en vermoeiend zijn als steeds alle prikkels bij je binnenkomen, niet?

Hoogsensitiviteit als kracht

Ik besloot me dan ook verder te verdiepen in dit thema. Zo las ik onder andere het boek “Leven zonder filter” van Fleur van Groningen, columniste en journaliste. Ik leer dat we normaal gezien de informatie die op ons afkomt filteren, zodat we hier niet door overspoeld worden. Hoogsensitieve mensen hebben deze filter niet: alles komt binnen, allemaal even hard. Licht, geluid, geur, smaak, aanrakingen (bijvoorbeeld etiketjes van kleding). Maar ook sensaties, gevoelens en sferen ervaren ze veel sterker.

Op het eerste zicht lijkt me dit eerder een nadeel dan een voordeel. En vooral zeer vermoeiend. Maar zoals V. me uitlegt is dit ook net een kracht: hoogsensitieve mensen hebben, net doordat ze meer in contact staan met hun gevoelens, een rijke innerlijke gevoelswereld en zijn zeer intuïtief. Ook zijn ze heel goed in het aanvoelen van sferen en de gevoelens van anderen, net omdat dit allemaal zo sterk bij hen binnenkomt. Een job waar empathie en inschattingsvermogen op de voorgrond staat sluit hier dus mooi bij aan. Wel moeten hoogsensitieve persoonlijkheden ervoor waken dat ze zich niet te hard laten meeslepen door hun eigen gevoelens en die van anderen. Hier ligt dan weer hun valkuil.

V. heeft plannen om nog verder te gaan dan het praatcafé rond hoogsensitiviteit: ze wil graag trainer/coach worden gespecialiseerd in dit thema. Zo kan ze anderen, vanuit haar ervaringen, begeleiden om hun hoogsensitiviteit in te zetten als kracht of sterkte. Net zoals ze ook zelf doet. Ik ben ervan overtuigd dat V. heel wat mensen hierbij zal kunnen helpen.
Heb ook jij het vermoeden dat je hoogsensitief bent? Probeer dan eens te kijken wat jij wel allemaal kan, weet of voelt tegenover iemand die niet hoogsensitief is. Waar ligt jouw (super)kracht?

Zelftest

De zelftest van HSP Vlaanderen kan een indicatie geven of je al dan niet hoogsensitief bent (HSP staat voor hoogsensitief persoon). Let wel, deze test is niet sluitend. Als je vermoed dat je hoogsensitief bent kan je steeds contact opnemen met een therapeut.

Ontdek de zelftest via https://www.hspvlaanderen.be/index.php?p=HSPtest

hoogsensitief

Download mijn gratis e-book:

In 5 stappen naar meer flow

Sinds ik werk als coach, ervaar ik bijna elke dag flow. Ik ga helemaal op in wat ik doe, net omdat ik doe wat echt bij me past. Wil ook jij graag meer flow ervaren in je leven? Download dan zeker dit gratis e-book.