Home (office)

Een blogbericht door Isabel - Take the Leap

Sinds vrijdag 30 oktober is de norm alweer thuiswerk: iedereen moet, in de mate van het mogelijke, maximaal van thuis uit werken. Voor sommigen betekent dit nog één of twee dagen per week op kantoor en de andere dagen thuis. Voor vele anderen betekent dit volledig thuiswerk. Een beslissing die genomen werd omdat het aantal corona-besmettingen moet dalen. Een beslissing die ik helemaal begrijp, zeker en vooral (uiteraard) als het op onze fysieke gezondheid aankomt.

Voor onze mentale gezondheid is dit echter een ander paar mouwen. Ons huis, onze thuis, wordt ook onze werkplek. En dat brengt ons meteen bij een groot probleem: de balans werk-privé vervalt. De grens tussen werk en privé is volledig verdwenen. Tijdens loopbaanbegeleiding hoor ik volgende uitspraak al wel eens: “ik wil dicht bij huis werken, ik wil niet te lang pendelen. Maar een beetje pendeltijd mag wel, want dit helpt om mijn hoofd weer leeg te maken.” De pendeltijd, de letterlijke afstand tussen werk en thuis, vormt als het ware een buffer. Fysiek weg zijn van ons werkt helpt (vaak, zeker niet altijd) om ook mentaal afstand te nemen van het werk.

Thuiswerken maakt dat het werk zo goed als continu aanwezig is. Of toch kan zijn. En dit is mentaal belastend. Daarom: enkele tips om, ook tijdens thuiswerk, die grens tussen werk en privé terug te herstellen.

1. Creëer een vaste werkplek in je huis. Als je daar bent werk je, als je ergens anders in huis bent werk je niet. Zo creëer je toch ietwat terug die fysieke afstand tussen je werk- en je privéleven. Dit helpt om ook mentaal afstand te nemen van je werk. Heb je een aparte kamer hiervoor? Heerlijk, dan kan je op het einde van je werkdag de deur letterlijk achter je dichttrekken.

2. Uiteraard heeft niet iedereen een aparte kamer om zich terug te trekken om te werken. Veel mensen zijn genoodzaakt om te werken aan de keuken- of livingtafel. Haal dan op het einde van je werkdag je laptop en dossiers (of wat dan ook) van tafel en berg ze op in een kast. Ik weet het, extra moeite, want de volgende dag moet je alles weer terugzetten. Maar dit maakt wel dat je de rest van de avond jouw werk niet meer ziet, wat ook weer zorgt voor wat meer mentale rust.

3. Maak voor jezelf een duidelijke planning: wanneer werk je en wanneer niet? Maak deze planning visueel door ze in je agenda te zetten. Of nog beter: hang ze ergens op. Een duidelijk reminder (of stok achter de deur) om op tijd te stoppen met werken. Ook handig als je partner op de hoogte is van jouw planning, zodat die jouw werk- en privétijd wat mee kan bewaken.

4. Zet meldingen van je smartphone uit na een bepaald uur (of als je moedig genoeg bent kan je ook je smartphone uitzetten na het werk). Want nu we vooral thuiswerken worden ook apps die voordien eerder voor privé gebruikt werden meer ingezet voor het werk, zoals bijvoorbeeld Whatsapp. Door meldingen uit te zetten of deze apps (tijdelijk) te verwijderen, zal je na je werkuren niet meer gestoord worden door werk-meldingen.

5. Tot slot: een tip die misschien heel belachelijk klinkt maar echt werkt (probeer hem maar eens uit). Wandel naar je werk. Maak je ’s morgensvroeg klaar, net zoals wanneer je echt naar het werk zou vertrekken. Ga naar buiten en wandel blokje om. Ga (uiteraard) terug naar huis en stap je ‘kantoor’ binnen of zet je aan de keukentafel om te werken. Op het einde van de dag sluit je alles af (en berg je je laptop op als je aan de keukentafel werkt) en herhaal je dit: ga opnieuw naar buiten en wandel blokje om (en als je het helemaal goed wil doen wandel je nu blokje om in de andere richting). Ga terug naar binnen en doe wat je anders zou doen wanneer je thuis komt van je werk. Zo creëer je zelf opnieuw die buffer tussen werk en thuis.

home office

Download mijn gratis e-book:

In 5 stappen naar meer flow

Sinds ik werk als coach, ervaar ik bijna elke dag flow. Ik ga helemaal op in wat ik doe, net omdat ik doe wat echt bij me past. Wil ook jij graag meer flow ervaren in je leven? Download dan zeker dit gratis e-book.