Een jammere zaak

Een blogbericht door Isabel - Take the Leap

(Publicatiedatum: 09.12.2019) Nog drie weken. Daarna moet je als starter heel wat meer betalen als je loopbaanbegeleiding wil volgen. Vanaf 2020 veranderen namelijk de voorwaarden voor het aanvragen van loopbaancheques. Pas na 7 jaar werken kom je dan in aanmerking voor loopbaancheques. Nu is dit na 1 jaar werken.

Een jammere zaak. Want uiteraard kampen ook twintigers met heel wat loopbaanvragen (wat kan ik doen om mijn balans werk-privé terug te vinden? Welke job geeft me meer voldoening en past echt bij mij? Hoe kan ik beter omgaan met stress op het werk? Enzovoort). Ook loopt een deel van deze twintigers aan tegen een burn-out of kampen ze al met een burn-out. Ongeveer 30% van mijn huidig klantenbestand is nog geen 7 jaar aan het werk. Eentje onder hen is momenteel enkele weken thuis geschreven door haar huisarts omdat het allemaal te veel werd op werkvlak. Een ander vraagt zich af hoe lang ze haar job nog kan volhouden en wil te weten komen welke job beter bij haar past. En ga zo maar door. Of deze mensen voor loopbaanbegeleiding zouden kiezen als ze geen loopbaancheques meer kunnen aanvragen? Ik weet het niet. Ik denk het niet om heel eerlijk te zijn. En wat dan? Wat gebeurt er dan met deze mensen als ze niet tijdig ingrijpen?

Burn-out wordt wel eens de ziekte van deze tijd genoemd. En met reden: het aantal mensen dat momenteel thuis zit met een burn-out is nog nooit zo hoog geweest. Besparingen, reorganisaties, verregaande digitalisering en robotisering, een hogere werkdruk en steeds hogere verwachtingen. Noem maar op. Deze mensen zijn op. Volledig op. Ze gaan een lang proces van herstel tegemoet. Dit is niet iets wat je even kan uitzieken om dan na een aantal dagen weer aan het werk te gaan. We spreken over een herstel van maanden. Soms zelfs jaren. Dit is zwaar. Niet enkel voor zij die thuis zitten met een burn-out, maar ook voor de organisaties en voor onze maatschappij brengt die torenhoge kosten met zich mee.

Waarom wordt er dan gesnoeid in budgetten die net helpen om preventief te werken? Waarom wordt er gesleuteld aan maatregelen die helpen om een burn-out te voorkomen? En waarom zijn het net de jonge mensen, de starters, zij die nog niet zo kapitaalkrachtig zijn, die uit de boot vallen? Hoe vroeger in je loopbaan je kan ingrijpen en veranderingen kan doorvoeren, hoe beter. Mensen in hun kracht zetten. Zorgen dat ze zich beter in hun vel voelen zodat ze aan het werk kunnen blijven. Hen helpen bij hun zoektocht naar een job die écht bij hen past waardoor ze niet enkel gelukkiger maar ook productiever zijn. Dit levert massa’s voordelen op. Niet enkel op persoonlijk vlak, maar ook voor de bedrijven en de maatschappij.

Een jammere zaak.

Ik zet alle feiten met betrekking tot loopbaancheques nog even op een rijtje in dit artikel dat ik schreef voor Jobat: https://www.jobat.be/nl/art/wie-heeft-recht-op-loopbaancheques

loopbaancheque

Download mijn gratis e-book:

In 5 stappen naar meer flow

Sinds ik werk als coach, ervaar ik bijna elke dag flow. Ik ga helemaal op in wat ik doe, net omdat ik doe wat echt bij me past. Wil ook jij graag meer flow ervaren in je leven? Download dan zeker dit gratis e-book.