De kracht van zacht

Een blogbericht door Isabel - Take the Leap

Vorige week sprak ik af met een vriendin voor een wandeling in het fort hier vlakbij. Even een frisse neus halen, even bijpraten. Want we hadden elkaar al lang niet meer gezien. Het gaat niet zo goed met haar. Alle coronamaatregelen hebben een enorme impact, ze voelt zich heel alleen. Enkele maanden geleden kreeg ze vanuit haar omgeving heel wat goedbedoelde aanmoedigingen: “Als er iemand dit goed alleen kan doorstaan, ben jij het wel!” of “Jij bent zo’n sterke zelfstandige vrouw, jij kan dit!”
Dus besloot ze dat dit haar inderdaad zou lukken. Ze zou hier, sterk als ze is, alleen doorkomen. Ze werd vrij streng voor zichzelf, ze moest en zou zichzelf bewijzen. Want wat zouden ze anders wel niet denken over haar? Maar na een tijdje liep het mis, het ging niet meer.

Laat dit nu niet het moment zijn om streng te zijn voor onszelf, om veeleisend of heel zelfkritisch te zijn. Dit is geen gemakkelijke periode, voor niemand. Dus laat ons wat milder zijn, wat liever. Niet enkel voor de ander maar vooral voor onszelf. Een beetje zachter. We hoeven nu niet sterk of stoer te zijn. En we moeten het niet alleen doen. We hebben nood aan verbondenheid, aan steun.
We hebben nood aan zachtheid.

Je mag je verdrietig voelen.
Je mag bang zijn.
Je mag toegeven aan je vermoeidheid en om negen uur in bed kruipen.
Je mag eens iemand opbellen gewoon omdat je je alleen voelt.
Je mag fouten maken.
Je mag eten aan huis laten leveren in plaats van elke dag zelf te koken.
Je mag hulp vragen, voor wat dan ook.
Je mag de afwas laten staan voor morgen.
Je mag uithuilen bij een vriend(in).
Je mag een teddybeer meenemen naar bed.
Je mag zacht zijn voor jezelf.

En dat is toch mooi, want zo geef je jezelf ruimte. Dus net in dat zacht zijn schuilt een grote kracht. Want je geef jezelf ruimte, ruimte die zo nodig is om je weer wat beter te voelen, om je batterijen weer wat op te laden. Om zo stapje voor stapje weer wat dichter bij jezelf te komen. En dit kan maar wanneer je zacht bent voor jezelf, wanneer je zelfcompassie hebt.

Wat misschien helpt: probeer eens te praten tegen jezelf zoals je tegen een goede vriend(in) zou praten. Wedden dat je alles van hierboven tegen hem of haar zou zeggen.
Waarom niet tegen jezelf?

Net dat is de kracht van zacht.

kracht van zacht

Download mijn gratis e-book:

In 5 stappen naar meer flow

Sinds ik werk als coach, ervaar ik bijna elke dag flow. Ik ga helemaal op in wat ik doe, net omdat ik doe wat echt bij me past. Wil ook jij graag meer flow ervaren in je leven? Download dan zeker dit gratis e-book.